O ingresima planeta


Legendarni „princ astrologa“ navedenoj temi posvecuje V knjigu svog djela „O solarnim revolucijama“ u kome opsirno predstavlja ono sto je do njegovog vremena postao standardni repertoar prediktivnih tehnika. Vecinu njih su vec opisali njegovi helenistcki prethodnici, iako ne uvijek u istim knjigama ili kao set tehnika koje treba koristiti zajedno. Medjutim, najskasnije do sredine 7. vijeka perzijski astrolozi su ih objedinili u jednu cjelinu pod generalnim pojmom „ciklus“ili „revolucija“ godine. Danas mi pod ovim obicno podrazumjevamo „solarni povratak“ ali tradicionalno, ciklus ili revolucija su predstavljali momenat preispitivanja/analize natalnog horoskopa kroz prizmu nekoliko preplicucih tehnika od kojih su neke obuhvatale periode duze od godine dana i nisu bile striktno povezane sa suncevim godisnjim povratkom na natalnu poziciju (npr. firdar, primarne direkcije ascendenta kroz termine i sl).

Abu Ma’shar kaze da ce ingres („ulazak“) planeta u solarnom povratku na vlastitu natalnu poziciju imati odredjene skrivene dobre ili lose signifikacije [zavisno od stanja u kakvom su te planete u natalu i u solaru za odredjenu godinu]. Ukoliko se vrati tacno na stepen ili u termin u kome je bila natalno, planeta ce realizirati svoje signifikacije tj. manifestovace se njen natalni potencijal. Takodje, ukoliko je planet u solaru postavljen u drugom znaku, ali se tokom godine retrogradnim hodom vrati na svoju natalnu poziciju, i to ima odredjene signifikacije.

Ali primarna tema ovoga teksta je ulazak solarne planete na mjesto (egzaktnu poziciju ili znak) nekog od natalnih planeta pri cemu se namece zakljucak da ce efekat ingresa biti jaci sto je kontakt blizi. Sta ce konkretno ovakvi susreti donijeti, moze se zakljuciti na osnovu analize koja podrazumjeva:

a) razmatranje i kombinovanje njihovih signifikacija ukoliko se natalno aspektiraju

b) uzimanje u obzir njihove osnovne prirode, jer kada benefik dodje kod benfeika to je indikator velike dobrobiti a kada dodje na mjesto malefika onda malefikovo ‘dejstvo’ cini povoljni(ji)m. Ukoliko malefik dodje kod benefika, on kvari njegov povoljan uticaj a malefik na mjestu malefika pojacava vec postojecu nesrecu/zlo

c) razmatranje natalne pozicije planeta u znaku pri cemu se taj znak posmatra kao ascendent a onda se kvalitet ishoda odredjuje na osnovu njega.
(U primjeru koji slijedi vidi se odstupanje od upravo date definicije, jer se znakovi kojima taj natalni planet vlada tretiraju kao ascendenti, a ne znak u kome se planet nalazi. Medjutim, ukoliko je taj natalni planet u svom domicilu, kontroverza ionako ne postoji. I na osnovu formulacije ovog pravila se vidi da Abu Ma’shar daje prednost signifikacijama koje proisticu iz pozicije planeta u znaku u odnosu na domicil(e) kojima vlada, u duhu navoda iz „Antologije“ V. Valensa i kako ce to nekih 800 godina kasnije kao jedan od astroloskih postulata eksplicitno definisati Morin de Villefranche. Dalje u tekstu slijedi jos jedna specificna odrednica koja zahtjeva odstupanje od datog pravila)

Npr., JU je u odredjenom znaku u natalu i taj je znak njegov domicil[ili domicli nekog drugog planeta] a onda solarna VE stize do njega. Procedura podrazumjeva da se svaki od JU domicila uzme kao ascendent, a onda se u analizi gleda njihov odnos sa domicilima VE pa se tako stize do slijedecih tumacenja: buduci da je Ta 6. znak od Sag moguce da ce biti bolestan ili da ce dozivjeti neprijateljstvo neke zene. Posto je Li 11. znak od Sag, te ce godine steci i prijatelje. Zatim se krece od drugog JU domicila, Pi i uzimajuci u obzir da je Ta 3. znak od Pi, moze se zakljuciti da ce ici na neko putovanje a buduci da je Li 8. znak od Pi, imace dobit kroz neko nasljedstvo uslijed smrtnog slucaja.

Ukoliko se dogodi da solarni planet koji ulazi na mjesto natalnog ima mnogo autoriteta tj. dostojanstva u znaku godisnje profekcije, onda se njegovi domicili posmatraju kao ascendenti – u kontekstu prethodnog primjera, VE domicili bi bili polazna tacka tj. postali bi ascendenti ukoliko bi godisnja profekcija bila u Ta, Li ili Pi pa bi se do tumacenja dolazilo kombinovanjem odnosa domicila VE i domicila JU (pretpostavljam da je ovakva procedura vjerovatnija ukoliko natalni JU nije u nekom od svojih domicila, ali tekst ne kaze nista po ovom pitanju).

Signifikacije odredjenog ingresa ce se aktivirati kada solarni planet preuzme vladavinu mjesecima u toj godini kroz mjesecne profekcije,pod uslovom da se ti planeti vide tj. aspektiraju u natalnoj karti.

Po teoriji, efekti ingresa planete na sopstvenu poziciju ce trajati u periodu ekvivalentnom broju manjih, srednjih ili vecih godina toga planeta a modalitet znaka u kome se planet nalazi ce odrediti koja ce od ove tri varijante biti relevantna, pa tako kardinalni znaci ukazuje na manje, dvotjelesni na srednje a fiksni na vece godine planeta koje se pretvaraju u dane. Dodatna kvalifikacija uzima u obzir i osnovnu prirodu planeta – ukoliko se malefik vrati na svoju natalnu poziciju koja je u nekom od losih solarnih/profekcionih polja, njegovi nepovoljni efekti trajace u periodu ekvivalentnom dvostrukom broju njegovih manjih, srednjih ili vecih godina. Npr., ingres MA na natalnu poziciju u Ca koja se desava u 7. polju solarnog ili profekcionog horoskopa znacio bi da ce se njegov maleficni uticaj osjecati tokom 30 dana od momenta aktivacije, dok bi u nekom od fiksnih znakova to iznosilo citavih 132 dana. Medjutim, ukoliko se malefik pri ingresu nadje u nekom od beneficnih solarnih/profekcionih polja (1., 10., 11., 5., 9., 2., 3., [4. i 7. mogu biti beneficna ili maleficna, jer sadrze i negativne simbolike koje dolaze do izrazaja kad se u njima nadju malefici narocito kad su u losem stanju, po principu analogije izmedju signifikacije planeta i polja; imaju povoljna znacenja su kad se u njima nadju benefici]) period se ne udvostrucuje. Isto vazi i za benefike – u dobrim poljima solarnog/profekcionog horoskopa, njihovi periodi se udvostrucuju dok maleficna polja (6., 8., i 12.) to ne dozvoljavaju.

Sto se tice ingresa solarnog planeta na natalnu poziciju nekog drugog, vazno je razmotriti vec pomenutu povezanost kroz natalni aspekt – ukoliko on postoji, planete ce kombinovati sopstvene periode u vidu manjih,srednjih ili vecih godina pretvorenih u dane, tako da bi npr. ingres VE na JU u kardinalnom znaku oznacio period djelovanja od 20 dana (8 dana VE + 12 dana JU). Ako su natalno u averziji, efekti ce trajati samo u skladu sa brojem dana solarnog planeta tj.onoga koji ingres vrsi.

Planetary years table

Ukoliko dva ili vise solarnih planeta dolaze na mjesto jednog natalnog ili jedan solarni na vise natalnih, procedura je ista samo se umnozava broj cinilaca koje treba razmotriti pa se shodno tome komplikuje i tumacenje.

Radi ilustracije kako bi ova tehnika mogla da funkcionise u okviru analize solarnog horoskopa, pretpostavimo da se dogodio ingres VE (natalno u 5. polju u Ca) na vlastitu poziciju u nocnom horoskopu zenske osobe, pri cemu je ona  natalno u aplikacionom trigonu sa JU iz 1. polja  i vladar je godine (godisnja profekcija u Ta) dok je solarni ascendent u znaku natalnog; oba planeta su neostecena maleficima i direktni. Samo po sebi, ovo je snazan indikator trudnoce jer su oba planeta benefici, prirodno simbolizuju djecu, nalaze se u plodnim vodenim znacima i beneficnim poljima horoskopa koja u kombinaciji sa beneficima ‘garantuju’ podmladak i uz to posjeduju veliko osnovno dostojanstvo a VE je dodatno ojacana i radovanjem u 5. polju i uzajamnom recepcijom sa JU. Ovo su informacije koje se dobijaju analizom njihovih natalnih signifikacija.

(Logicno je za pretpostaviti da bi one trebale imati primat pred razmatranjem iz ugla medjusobnog odnosa njihovih domicila, onako kako to Abu Ma’shar zapravo prikazuje; uputstva starih majstore je potrebno citati i ‘izmedju redova’ ali i kroz prizmu poznavanja fundamentalnih astroloskih principa. Njihova cesto kripticna i naizgled nepotpuna objasnjenja bila su jedan od djelotvornih nacina da se pravo znanje prenese samo zaista nadarenima, zainteresovanima i posvecenima ucenicima. Abu Ma’shar je to ovako objasnio:

„Mudrac koji zapise sve sto zna postaje poput prazne posude. Nikome nije potreban i njegova reputacija opada. Neke tajne treba da zadrzi za sebe i saopsti ih samo svojim najblizim prijateljima“.)

Dakle, sve signifikacije VE su u toj godini akcentuirane jer je vladar sto opet njen ingres cini daleko vaznijim nego sto bi bio da ona to nije. Pretpostavimo da je ona i vladar firdarskog sub-perioda u glavnom JU periodu, sto je jos jedan znacajan indikator aktivacije njihovih natalnih potencijala – uz ova dva, mozemo biti poprilicno sigurni da ce ono sto ta dva planeta natalno simbolizuju i manifestovati. Kad ce se trudnoca najvjerovatnije desiti? Po toriji, kada mjesecna profekcija ascendenta dodje do Ca, u kome se VE nalazi ili kada dodje do jednog od njenih domicila, Li ili Ta. U tome kontekstu bili bi od izuzetne vaznosti i eventualni tranziti VE kroz neke od ovih znakova upravo kad su aktivirani mjesecnom profekcijom ili kroz znake koji su ugaoni u odnosu na solarni/profekcioni ascendent (4., 7. ili 10. znak od ova dva).

Koji ce od ovih mjesecnih perioda stvarno donijeti trudnocu zavisi od drugih vaznih pokazatelja koji se trebaju razmotriti, kao sto je npr. eventualni aspekt progresivnog stepena godisnje profekcije sa VE po kljucu 1 stepen = 12.1667 dana tj. gdje je profekcioni segment od 30 stepeni ekliptike ekvivalentan broju dana u godini. Pretpostavimo opet da se takav kontakt stvarno poklapa sa mjesecnom profekcijom u Li i neka VE uticaj shodno tome traje narednih 48 dana (ekvivalentno 4 stepena) koliko progresivnom ascendentu treba da stigne do aspekta sa nekim drugim planetom koji onda preuzima vladavinu. Iako Abu Ma’shar to u tekstu eksplicitno ne pominje, nista ne govori protiv mogucnosti da se periodi naznaceni kombinovanjem dana planete/a umijesanih u ingres aktiviraju vise puta u toku godine, i pri tome izazovu slicne signifikacije iako se, zbog vjerovatnog odsustva visestrukih pokazatelja, nece u svakom periodu manifestovati istim intenzitetom. Logicno je za pretpostaviti  da se visestruka aktivacija ovih perioda u toku godine  desava prvenstveno kad su planete u kardinalnim znacima, dok bi u fiksnim to bilo samo jednom i to direktnim aktiviranjem znaka u kome je planet pozicioniran, ne i njegovih domicila inace bi dobili apsurdnu situaciju da je manje – vise  citava godina pod uticajem samo jednog ingresa. Takodje je moguce da se u slucaju ingresa u fiksnom znaku aktivacija desava samim stupanjem novog solara na snagu. Kao i uvijek u slucaju nanovo otkrivenih tehnika drevnih majstora,pred nama je razdoblje eksperimentisanja koje ce nam postepeno davati odgovore na mnoga otvorena pitanja i nedoumice.

Zamislimo dakle da se VE ingres na natalnu poziciju u prvom periodu pod vladavinom mjesecne profekcije u Ta manifestuje sesnaestodnevim razdobljem intenzivnog provoda, zabave i izlazaka (inace kao potencijal naznaceno VE stupanjem na kormilo godine). Zatim, kada mjesecna profekcija stigne u znak Ca i direktno susretne VE, osoba na nekom od izlazaka susrece partnera koji je obara s nogu i radja se velika ljubav – opet, „spic“ period traje 16 dana. I onda, za vrijeme mjesecne profekcije u Li, kada se desi da i VE tranzitira tim znakom, dolazi do zaceca unutar treceg VE sesnaestodnevnog perioda koji se preklapa i sa vec pomenutom progresijom i tranzitom VE. Moze to svakako i jos preciznije – progresiranjem stepena solarnog ascendenta po kljucu 59′ 08“ ekliptike = 1 dan pa zamislimo da se kontakt solarni ascendent/VE desava unutar vec naznacenog dvadesetodnevnog perioda i obuhvata jos manji period od 4 dana, nakon koga prgresija susrece neki drugi solarni planet. I tu se moze stati, iako bi se teoretski mogao provjeriti jos i nivo dnevnih profekcja te progresirani stepen mjesecne profekcije koji bi teoretski mogao da pruzi informaciju o danu  dogadjaja ali i bez njih je mozak vjerovatno vec prokuvao…

Da bi slika ovog idealnog slucaja bila kompletna, dodacu jos i ostale bitne sastojke – VE je jos mogla biti i generalni vladar prvog nivoa preko aspekta sa hajlegom MO (primarna direkcija) koji joj moze dodijeliti uticaj na onoliko godina koliko je potrebno MO da se susretne sa nekim drugim planetom(Ptolomej). Zatim se moze desiti da bude i terminski vladar toga MO, opet primarnom direkcijom, sto bi (ponovo po Ptolomeju) predstavljalo drugi nivo visegodisnje vladavine, dok kasniji astrolozi perzijsko-arapskog razdoblja obrcu redoslijed ovih nivoa.
Treci nivo bi predstavljale vec pomenute godisnje profekcije (uz firdar) i tu se krug zatvara.

Iako ovako predstavljen slucaj predstavlja idealnu, ekstremniju situaciju gomilanja mnogih pokazatelja koji ukazuju na isto aktivacijom jednog relevantnog faktora i ne srecu se bas cesto u praksi, on daje dobar pregled principa na kojima se zasniva hijerarhija prediktivnih tehnika prave astrologije koje dodatno obogacuju i ingresi relevantnih planeta.

 

О Cor Scorpii

I'm a devoted, passionate student and practitioner of classical astrology
Овај унос је објављен под natalna astrologija, principi&tehnike и означен са , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Постави коментар