Blizanci


Veoma kontroverzna astrološka tematika, naročito kad o njoj govore neznalice koji sebe najradije vide kao „prosjvećene skeptike“; situacija je identična i kad se iste dohvate pripadnici tzv. „moderne astrologije“ budući da im nedostaju osnovna astrološka znanja.

A kad se tome dodaju još i komplikovane metode određivanja [približne] dužine života, muk (ili lupetanje) postaju zaglušujući.

Predmet ovog teksta je upravno analiza razlike dužine života blizanaca koja je iznosila 9.5 godina.

http://www.astro.com/astro-databank/Gibb%2C_Robin

http://www.astro.com/astro-databank/Gibb%2C_Mauricе

Dugovječniji,stariji brat Robin Robin Gibb

Mlađi brat Moris Maurice Gibb

Suvišno je napominjati da se ovdje  klasičnim metodom računanja dužine života (hajleg/alkohoden) ne može daleko stići, bar ne u oba slučaja. I dok je MO potencijalni hajleg u obje karte kao svjetlo vremena u 4. znaku a 3. mundanom polju, a JU alkohoden kao njegov triplicitetni vladar, on samo uz veoma liberalan pristup može dati svoje srednje godine (45) budući da je mundano kadentan, okcidentalan i kontra sekte. VE u Aq u separaciji od alkohodena JU može dodati svojih 8 godina jer je istovremeno i u svom terminu i sekti a okcidentalna od SU, sto su sve za nju povoljne okolnosti –  ukupno, ovo iznosi 53 godine, upravo onoliko koliko je mlađi brat i živio. Kod starijeg je VE  egzaktno na uglu 4. polja što njenih 8 godina još bolje opravdava, ali gdje ‘naći’  dodatnih 9.5 koliko je on duže živio?

U slučaju blizanaca se zbog toga neophodno okrenuti sitnijim podjelama zodijačkih znakova kao što su termini, dvanaestine i naravno, monomoirije a ove posljednje se mogu naći u dvije varijante. U prvoj varijanti, kao što se vidi, prvim stepenom znaka vlada vladar toga znaka, a ostali stepeni dobijaju vladara u skladu sa haldejskim nizom planeta

Druga varijanta se zasniva na triplicitetnim vladarima vatrenih, zemljanih, vazdušnih i vodenih znakova pri cemu se redoslijed vladara obrće u zavisnosti od doba rođenja. Budući da su oni jedan od temeljnih astroloških principa (Dorotej Sidonski: „Kažem ti da sve što je naznačeno potiče od vladara tripliciteta i sva oštećenja i nedaće koje dosegnu svakog čovjeka su njihova odluka“)

… a naročito su relevantni u generalnoj procjeni potencijala novorođenčeta da preživi (triplicitetni vladari 5 hajleg tačaka natala) dajem im prednost i u analizi ću koristiti samo drugu varijantu

Karte blizanaca se naravno primarno razlikuju u poziciji stepena ascendenta, a u ovom slučaju i u još jednom bitnom segmentu – tački fortune, što će biti veoma bitno za procjenu dužine života. Što se termina tiče, u startu se vidi da nemaju ništa da kažu budući da su oba ascendenta u MA terminu Sco a i fortune su u SA terminima. Dvanaestinom, ascendent starijeg/dugovječnijeg brata ostaje u  Sco dok se ascendent mlađeg seli u Cap, koji je pod upravom SA. Veći malefik je u ovoj karti kontra sekte i van hajza (dnevni planet iznad zemlje po noći, u hladnom i suvom znaku koji pospješuje njegovu destruktivnu hladno-suvu prirodu) što ga čini izrazito malefčnim uticajem i stoga nepovoljno utiče na kvalitet i dužinu života. Dodatno, SA je vladar vrha 4. polja u Aq (smrt/kraj života/grob) kao i vladar tačke smrti, a u uzajamnoj je recepciji/aplikaciji sa ME, vladarom 8. polja u Ge i prvim triplicitetnim vladarom vrha 4. (opet, smrt); radi se o sticaju mnoštva negativnih faktora koji „nagrizaju“ vitalnost vladara ascendenta.

Vladari stepena ascendenta pričaju identičnu priču – starijem bratu je vladar MA, mladjem opet SA. MA je svakako u znatno boljoj poziciji jer je u sekti i hajzu (iznad zemlje po noći i u noćnom/ženskom znaku Vi) što svjedoči o njegovom potencijalu da omogući duži život, budući da je malefični MA u svakom smislu ‘uravnotežen’. Dodatno, MA dvanaestina se nalazi u Le u benefičnom i ugaonom 10. znaku, dok je SA dvanaestina u Ar, znaku svog pada i u malefičnom 6. polju aflikcija i bolesti.

Zanimljivo je da MA veće godine iznose 66 a stariji brat je živio svega 3.5 manje od toga. SA veće godine su 57 a mlađi brat je doživio 53. Zašto veće, a ne srednje godine ovih planeta? Zato što su u benefičnom 11. polju i orijentalni od SU. Iako je apsurdno očekivati od bilo koje tradicionalne astrološke metode da (uvijek) sa apsolutnom tačnošću odredi dužinu života koju zna samo Bog, ovdje postoji dodatno objašnjenje zašto obojica nisu živjeli puni broj većih godina malefika. Radi se o tački života (pars vitae  ASC+SA-JU/r) za koju Guido Bonatti kaže da skraćuje život ukoliko je u lošem stanju/oštećena. Kod starijeg brata ona je na 15° Pi 13′, kod starijeg na 21° Pi 08′. Budući da se SA nalazi na 19° Vi 22′ on je u bliskoj opoziciji sa tačkama pri čemu je ista egzaktnija tj. partilna (unutar 3°) u karti mlađeg brata. Tačka je dodatno hendikepirana činjenicom da je JU kao domicilni i VE kao egzaltirani/triplicitetni vladar ne aspektiraju iz Aq.

Veoma bitno svjedočanstvo ovdje pruža i već pomenuta tačka fortune, koja ima ulogu alternativnog ascendenta. Kod starijeg brata ona je u Vi, u benefičnom 11. znaku/mundanom polju što je u startu prednost nad mlađim bratom, kod koga je položena u malefičnom 12. znaku Li. Uz to, fortuna starijeg dvanaestinom slijeće u benefično/ugaono 10. polje/znak Le, dok je kod mlađeg u sukcedentnom 2. Sag, pod udarom oba malefika iz superiorne pozicije u Vi – a oni joj nisu vladari za razliku od fortune starijeg brata, kojoj je SA terminski a MA triplicitetni vladar te joj zato svojim prisustvom ne štete.

Vettius Valens u Antologiji predstavlja više metoda za određivanje života, a jedna od njih se temelji upravo na tački fortune i njenom vladaru tj. ascenziji znaka gdje se ona nalazi u kombinaciji sa brojem najmanjih godina njenog vladara te najmanjim godinama dispozitora vladara ili ascenzije znaka gdje se nalazi vladar fortune. Kombinacije ovih stavki su moguće pri čemu nisu uvijek sve relevantne pa se na osnovu astroloških kriterijuma treba prosuditi šta se i kad uzima u obzir.

Tabela za određivanje ascenzije znakova za svaki stepen geografske širine http://www.bendykes.com/reviews/ascensions-table-2014.pdf

Kod starijeg brata relevantna je ascenzija Vi na 54° sjeverne geografske širine, koja iznosi 44.5 godine. Vladar Vi je ME u Cap, u fazi helijačkog izlaska što mu, iako mundano kadentnom, daje snagu ekvivaletnu mundano ugaonom planeta i dodaje njegove najmanje godine, 20.  Konačan rezultat je 64.5  – poprilično dobro.

Kod mlađeg brata je fortuna u 12. znaku Li, koja ima istu ascenziju kao i Vi, dakle 44.5  godine. Njen vladar je VE, u svome terminu, sekti i u ispravnoj fazi od SU (okcidentalna) što joj omogućava da pruži svoje najmanje godine, 8. Rezultat je 52.5 samo pola godine manje od stvarne dužine njegovog života.  Budući da u istom znaku sa VE borave i JU (12) i MO (25)  manje kvalitetni od nje tako da mogu teoretski dodati svoje manje godine ali u vidu mjeseci – ukupno 37 ili nešto više od 3 godine pa je makismalna projektovana dužina života oko 55.5 godina.

Još jedna tehnika koja se može pronaći u  Antologiji podrazumjeva  upotrebu tzv. pars hyleg kako će ga kasnije nazvati srednjevjekovni astrolozi. Radi se o tački koja se dobija računanjem udaljenosti od prenatalne konjunkcije tj. mladog MO do natalnog MO pa se broj stepeni doda ascendentu a u slučaju da je rođenju prethodio pun MO, računa se od njegove pozicije do narednog mladog MO  i broj stepen se doda ascendentu. O ovoj tački Abu Ma’shar kaže:

„I bilo je mnogo mudrih astrologa, koji kad su vidjeli da neki čovjek mnogo pati u određenom periodu a nisu pronašli da je 5 hajlega tada imalo kontakt sa maleficima, niti su pronašli takav indikator u solarnom horoskopu pa nisu znali razlog koga se to desava i stoga je ovo bilo skriveno od njih – jer nisu direktovali ovu tacku. A da su je direktovali, vidjeli bi da se zlo dešava baš u vrijeme kada ta tačka dođe do indikatora koji označavaju opasnost. Jer što se tiče signifikacija, ova tačka je po tome bliska ostalim hajleg tačkama u njihovom kretanju kroz znake“

Braća su rođena nakon mladog MO. Pars hyleg  starijeg pada na 3° Sag 11′ a mladjeg na 9° Sag 26′.

I opet, metodom ascenzija znakova stiže se do poprilično preciznih rezultata, pri čemu se gleda udaljenost tačke od anarete tj. rušioca života. Kvadrat SA, malefika kontra sekte pada na 20. stepen Sag a MA na 29. pa bi teoretski mogli da ubiju, ali tako kratak životni vijek se ne uklapa u svjedočanstvo ostalih metoda tako da treba tražiti naredni krizni aspekt. Oduzimajući 3 godine i 10 mjeseci od 38 godina i 3 mjeseca koliko iznosi ascenzija Sag, ostaju 34.5  godine toga znaka. Zbog svega navedenog, tek MA trigon na 28° Cap 20′ ubija, jer se priblizio projektovanoj dužini života i jer je aspekt na samom kraju znaka. Osim toga, vrlo je bitno da MA trigon u Cap pada u sopstveni malefični termin gdje je direktovana tačka prešla iz isto tako malefičnog SA termina  tako da je destruktivno dejstvo maksimalizovano, dok je u slučaju ME konjunkcije i SA trigona u pitanju termin benefične VE koji ublažava anaretično dejstvo; osim toga, ME konjunkcija i SA trigon nisu ubili i zbog toga što među njima postoji recepcija. Ascenzija Cap iznosi nešto vise od 26 godina, pa do MA aspekta fali nešto manje od 25 godina – tačnije, 24 godine i 10 mjeseci sto je ukupno nešto više od 59 godina. Pošto je razlika u poziciji tačke hajlega nešto više od 6 stepeni, taj broj treba pomnožiti sa 1.27373 koliko iznosi jedan stepen ascenzije Sag i dobije se 6 godina i 3 mjeseca što se oduzima od 59 godina starijeg brata i dobijaju se 53 godine.

U svakom slučaju, činjenica da je u karti starijeg brata VE kao dostojanstveni benefik sekte na uglu u startu mu daje potencijal za duži život i to minimum za onoliko koliko iznose VE najmanje godine – 8. Opet,veoma blizu stvarnog stanja stvari.

О Cor Scorpii

I'm a devoted, passionate student and practitioner of classical astrology
Овај унос је објављен под natalna astrologija, principi&tehnike и означен са . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s