Afera&trudnoca


Ovo je pitanje postavio moj ocajni, uspaniceni (ozenjeni!) poznanik koji je sebi usput nasao i djevojku. Htio je da zna da li je ona trudna, buduci da joj je mjesecni ciklus po prvi put od pocetka veze  kasnio dvije nedjelje.

Trudnoca Afera

Pitanje je bilo radikalno buduci da je vladar sata bio SA, koji je iste prirode kao i znak Ta na Asc – hladan i suv. Dvanaestina Asc je u XI polju/znaku koje se takodje vezuje za podmladak, a Fortuna je na istom mjestu pri cemu je njen vladar u petom znaku od nje – opet, trudnoca/djeca.

Sahl bin Bishr kaze da u ovakvim slucajevima treba pogledati Asc i njegovog vladara kao i MO. U osnovi, ukoliko su MO/vladar Asc u V polju ili je vladar V u I, neosteceni maleficima, zena je trudna. Ukoliko su MO/vladar Asc spojeni sa planetom kadentnim od Asc (primarno VI i XII polje) to prije oznacava neku zdravstvenu komplikaciju – narocito ukoliko je Asc kardinalni znak ili se malefik nalazi na nekom od uglova ili je MO spojen sa nekim malefikom. Ali ako je planet koji prima dispoziciju MO/vladara Asc neostecen maleficima [spaljenoscu, padom, retrogradnoscu] i nalazi se u nekom od beneficnih polja, zena je trudna.Vladar Asc je VE, na uglu IV polja u neplodnom znaku Le peregrina i bez recepcije sto je prvo svjedocanstvo protiv trudnoce, ojacano pozicijom njene dvanaestine u detrimentu i nesretnom XII znaku Ar, koji „ima malo djece, ponekad nijedno“ ( Abu Ma’shar/Al Qabisi, Uvod u astrologiju ). Dadatno, dvanaestina JU, vladara maleficnog VIII  polja, nalazi se na VE.

VE se ne spaja ni sa jednim planetom pa sam dodatno svjedocanstvo potrazio u stanju MO. Li je ponovo „znak malo djece“ i buduci da je ona kadentni VI znak/polje horara, to me navelo da pomislim da se ipak radi o nekom zdravstvenom problemu koji je prouzrokovao kasnjenje – vazdusni znaci generalno simbolizuju krv a znak Li vlada i reproduktivnim organima a MO se kvadratom odvaja od JU, vladara VIII polja [strahovi/brige]. Dodatno, MO dvanaestina je u znaku sopstvenog detrimenta u IX, znaku nasuprot radovanja [Ibn Ezra ovakvu poziciju planeta naziva „zalost/tuga“] tako da su sve ovo dalja svjedocanstva protiv trudnoce.

MO je spojen sa ME, vladarom V (predmet pitanja) kvadratom uz uzajamnu recepciju ali on je takodje i kadentan, retrogradan i pod zracima, sto ga cini nesposobnim da zadrzi MO svjetlost; dodatno ME dvanaestinom pada u maleficno VIII polje smrti, u znak svog detrimenta. Iako se ovaj povratak svjetlosti teoretski desava uz korist zbog recepcije koju MU daje MO [triplicitet+termin] prosudio sam da zena ipak nije trudna, najvise zbog maleficnih signifikacija kadentnog VI znaka gdje se MO nalazi.

Prosudio sam [mada ne sa velikom signurnoscu!] da ce kadencija oba signifikatora (i ostala ostecenja ME, zapravo je pogodjen svima najaozbiljnijima) nadjacati uzajamnu recepciju i od toga stvoriti slucaj vracanja svjetlosti uz stetu – buduci da su oba onemoguceni da djeluju, trudnoca nema sanse. Kontradiktorna svjedocanstva su po meni ipak davala prednost negativnom odgovoru, zbog u cjelini negativne slike koju ojacavaju i lose pozicije dvanaestina svih signifikatora.

Sad bi se neko mogao zapitati kako to da u ovom slucaju recepcija nije bila sposobna da „progura“ stvar a ovdje https://klasicnaastrologija.wordpress.com/2014/07/07/mashaallahal-kindi-u-udruzenom-astroloskom-poduhvatu/   jest. Treba uzeti nekoliko vaznih stvari u obzir. Prvo, MO kome JU vrati svjetlost uz recepciju ima dosta autoriteta na vlastitoj poziciji [triplicitet+termin] sto mu omogucava da vlastitim snagama lakse podnese „stres“ i nalazi se uz to i u IV [ugaonom] znaku ili III mundanom polju svog radovanja (MO u ovom primjeru ima samo dostojanstvo dekanata i u maleficnom je VI, kadentnom znaku koji ne vidi Asc). Dalje, MO iz Pi onda nastavlja asplikaciju ka ugaonoj beneficnoj VE koja mu opet daje recepciju, dok se u ovom primjeru MO nakon povratka svjetlosti spaja sa kadentnim SU koje mu ne daje recepciju – SU odbacuje MO, buduci da mu se MO priblizava napetim kvadratom iz znaka njegovog ropstva/pada, sto je jedan od pouzdanih pokazatelja da do perfekcije bilo cega ne moze doci.

Ali najvazniji su ipak razliciti konteksti – dok ce svaka nekretnina prije ili kasnije naci svoga kupca/zakupca uprkos problematicnim indikatorima (karte povodom takvih pitanja su obicno veoma komplikovane) zacece novog zivota je mnogo osjetljivija stvar koja ne moze da ‘prezivi’ teskoce/napor takve prirode.

Ishod – dva dana kasnije, sa velikim olaksanjem, poznanik mi je poslao SMS potvrdjujuci da nije trudna. I meni je bilo drago sto se tako odigralo, ali prvenstveno zato sto su tehnike drevnih majstora jos jednom potvrdile svoju pouzdanost.

О Cor Scorpii

I'm a devoted, passionate student and practitioner of classical astrology
Овај унос је објављен под horarna astrologija и означен са , , , , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s