Al Kindijev signifikator – pobjednik


I znaj da svaki znak ima svog vladara, i izdize se u roku od dva sata i mnoga se pitanja mogu postaviti za to vrijeme. I kad bi vladar ASC bio signifikator svih stvari, onda bi ishod svega o cemu se pita pod istim ASC bio samo dobar ili los u skladu sa njegovim stanjem – ali nije tako. Takodje, MO je u aplikaciji sa nekim planetom tokom veceg dijela ili citavog dana, ali su ishodi stvari ipak razliciti jer se neke realizuju, a neke ne. Stoga, uvijek je nepohodno traziti signifikatora (Masha’allah)

U ovom tekstu cu sazeto predstaviti Al Kindijev metod za pronalazenje ‘pobjednika’ tj. signifikatora klijenta i za predmet pitanja koji nisu pronasli put u horarnu praksu kakva nam je poznata primarno iz Lillyjevog monumentalnog astroloskog djela, Hriscanske astrologije.

Po teoriji,’pobjednik’ odredjene teme postaje onaj planet koji ima najvise esencijalnog dostojanstva (almuten –  „najjaci“) u polju koje predstavlja neku stvar, relevantnoj tacki,vladaru sata i prirodnom signifikatoru. Npr., u slucaju pitanja o partnerstvu/vezi/braku, treba pronaci planet koji zbirno ima najvise dostojanstva na vrhu 7. polja, tacki braka, vladaru sata i VE kao prirodnom signifikatoru. Vazno je napomenuti da Al Kindi daje prednost terminskom vladaru dodjeljujuci mu tri boda a triplicitetnom vladaru dva (autoriteti kao Ibn Ezra i al-Qabisi rade suprotno ali postoji konsenzus po pitanju ostalih – domiclini vladar dobija 5, egzaltirani 4 a dekanatski 1).  Cilj ovoga metoda pronalazenja ‘pobjednika’ po kolicini esencijalnog dostojanstvu je identifikovanje planeta koji ima najvise autoriteta u nekoj stvari po navedenim stavkama – esencijalni/slucajni kvalitet i snaga ‘pobjednika’ nisu vazni, jer se moze desiti planet koji ima najvise autoriteta na navedenim pozicijama bude npr. planet u padu, retrogradan/spaljen i kadentan!

Drugi metod identifikovanja ovakvog signifikatora neke stvari podrazumjeva izbor najprikladnijeg kandidata izmedju SU, MO, vladara ASC, vladara Fortune i vladara prethodne lunacije. Pri ovakvom pristupu, svaki od navedenih indikatora se razmatra individualno  i pazljivo se odmjeravaju njihova esencijalna/slucajna dostojanstva da bi se nasao onaj koji u najvecoj mjeri objedinjuje i jedna i druga (William Lilly vladara geniture inace trazi po istom principu).

Signifikator-pobjednik za klijenta, s druge strane, postaje planet koji ima najvise esencijalnog dostojanstva na poziciji SU, MO, ASC, Fortune i prethodne lunacije  – ponovo, kriterijum za njegov izbor nisu snaga/kvalitet, vec iskljucivo autoritet   na navedenim pozicijama, buduci da kralj/vladar moze da bude i slaba, pokvarena osoba. Kad se ‘pobjednici’ identifikuju, procjenjuje se njihovo opste stanje i trazi se [aplikacioni] aspekt izmedju njih, po mogucnosti uz recepciju.

Generalno, Al Kindijev pristup tumacenju horarnih pitanja sadrzi slijedece uslove: relevantno polje/tacku treba da aspektira svjetlo vremena, domicilni vladar i prirodni signifikator stvari. To osigurava „zeleno svjetlo“ datoj temi od najviseg autoriteta (svjetlo vremena), njome se upravlja na stabilan, doslijedan nacin (domicilni vladar)  a vrsta/kvalitet dogadjaja su u harmoniji sa osnovim principima te stvari (prirodni signifikator).

 

О Cor Scorpii

I'm a devoted, passionate student and practitioner of classical astrology
Овај унос је објављен под principi&tehnike и означен са , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s