Nekoliko interesantnih analogija


Nakon identifikovanja signifikatora u horarnoj karti, pristupa se procesu tumacenja a ono  se moze podijeliti u cetiri segmenta tj. potrebno je razmotriti cetiri razlicita  tipa indikacija koja nam ukazuju na ishod stvari. Svjedocanstva se mogu dobiti na osnovu:

a) mundane pozicije signifikatora (polozaj u poljima – uglovi, sljedujuca  i kadentna)

b) pozicije u odnosu na SU (orijentalno/okcidentalno tj. istocno/zapadno i pod zracima)

c) kretanja planeta

d) vrste aspekata

Signifikator na uglu ( I, X, VII, IV) je indikator snage, napredovanja, pocasti, istinitosti, stabilnosti, datosti/prisutnosti/vidljivosti, pouzdanosti, dovrsenosti, stimulacije,’momentalne’ realizacije.

Signifikator u sljedujucem [napredujucem] polju (prvenstveno  XI i V jer su beneficna dok su II i narocito VIII problematicna jer su u averziji sa ASC a VIII nosi veoma maleficne konotacije osim ako se radi o pitanju nasljedstva ili posudjivanja novca)  oznacava dolazak, kretanje prema necemu sto slijedi, ubrzava ispunjenje stvari (narocito XI) i potvrdjuje nadu ili tugu – sta god da je predmet pitanja.

Signifikator u kadentnom [udaljenom/uzmicucem] polju (prvenstveno VI i XII jer zajedno sa VIII imaju najmaleficnije signifkacije i u averziji su sa ASC, zatim III pa IX koje je od ovih najpovoljnije jer aspektira ASC trigonom i nalazi se iznad zemlje) oznacava slabost i ‘padanje’, prolazne, zaludne/isprazne, nestabilne/promjenjive, izgubljene i daleke stvari,sramotu, nesrecu, skrivenost i nizak kvalitet [VI i XII] tako da svjedoci protiv nade u dobar ishod isto kao sto ne dozvoljava da se najava losih stvari manifestuje. Medjutim, ukoliko se pitanje odnosi na promjenu nekog stanja [putovanje, selidba] zavrsetak i proslost onda će pozicija signifikatora u nekom od kadentnih polja  dati potvrdnu indikaciju.

Dakle, generalno govoreci (ako su ispunjene i ostale bitne pretpostavke kao sto su esencijalno dostojanstvo, recepcija, pripadnost sekti, itd.)   signifikator na uglu/u dobrom sukcedentnom polju garantuje perfekciju dok onaj u nekom od [maleficnih] kadentnih polja oznacava slabe/nestabilne, sumnjive, isprazne stvari/nadanja, gubitak.

Sto se tice pozicije signifikatora u odnosu na SU, i tu se susrece trostruka podjela analogna mundanoj – signifikator istocno ili zapadno od SU, pod zracima SU.

Kad je orijentalan tj. istocan od SU, signifikator uziva iste prednosti kao kad je na uglu – posebno ako se radi o superiornim planetama SA, JU i MA i ukoliko nisu u prvoj stanici niti blizu nje. Njegova okcidentalna tj. zapadna pozicija je ekvivalentna polozaju u sljedujucem polju, a ukoliko je pod zracima SU, to je analogno kadenciji. Istocan planet je takodje analogan necom novom/mladom (narocito ukoliko je upravo imao helijacki izlazak tj. napustio zrake SU) dok je okcidentalan planet ekvivalentan starom/lijenom (posebno ukoliko je u fazi helijackog zalaska tj. ulazi pod zrake SU).  Nije zgoreg ovdje pomenuti i Ptolomejevu podjelu na istocne/zapadne kvadrante u odnosu na SU [analogne podjeli kvadranata horoskopa u odnosu na ASC gdje su kvadranti koji se nalaze izmedju ASC-MC i DESC-IC orijentalni/istocni a oni izmedju MC-DESC i IC-ASC okcidentalni/zapadni ] koji se takodje koriste u svrhu generalnog odredjivanja vremena u prognozama.

On kaze da pod istocnim kvadrantom od SU podrazumjeva segment od 9o° ekliptike/zodijackih znakova koji prethode poziciji SU i njemu opozitni kvadrant, dok su ostala dva zapadni. Planete u istocnim kvadrantima ce svoje signifikacije manfestovati ranije/brze,[sto blize poziciji SU i njegovoj opozitnoj tacki, to brze/ranije] dok zapadni kvadranti daju suprotne indikacije.

Npr., ukoliko je SU na 25° Vi, prvi istocni/orijentalni kvadrant ce se protezati do 25° Ge, a drugi ce obuhvatati segment od 25° Pi do 25° Sag.  Segment od 25° Ge do 25° Pi kao i onaj od 25° Sag do 25° Vi ce predstavljati zapadne/okcidentalne kvadrante.

Direktno kretanje je analogno poziciji na uglu, druga stanica sljedujucem, a retrogradno kretanje (zajedno sa prvom stanicom) kadentnom polju.

Konjunkcija signifikatora se rangira kao ugaona pozicija dok je aplikacija analogna  sljedujucem polju a averzija izmedju signifkatora kadentnim maleficnim poljima.

Generalno, esencijalno/slucajno snazni [beneficni] signifikatori u ugaonim i/ili sljedujucim poljima realizuju stvari bez smetnji dok u kadentnim poljima ne ispunjavaju obecano i frustriraju nadu u sretan ishod.  Malefici na uglovima, narocito ako su esencijalno debilitirani, prete nevoljama, teskocama i stetom. Ali u kadentnim poljima, oni oznacavaju samo strahove i brige buduci da im generalno fali snage da ucine nesto vise od toga – osim ako npr. nisu istovremeno ojacani pozicijom istocno od SU i brzim direktnim kretanjem a istovremeno se radi o bliskoj aplikaciji konjunkcijom…

Kao i uvijek u astrologiji, umjetnost tumacenja sastoji se u umjesnosti kombinovanja razlicitih i cesto kontradiktornih svjedocanstava pa se konacni sud donosi na osnovu vecine svjedocanstava i cesto presudno vaznog, konteksta pitanja tj. situacije koja se razmatra.

Za kraj, drevni majstori  navode jos dvije interesantne analogije – ugaona polja oznacavaju sadasnjost i pocetak, sljedujuca buducnost i sredinu, dok su kadentna analogna proslosti i zavrsetku nekog procesa.

О Cor Scorpii

I'm a devoted, passionate student and practitioner of classical astrology
Овај унос је објављен под principi&tehnike и означен са , , , , , , , , , , , , . Забележите сталну везу.

Постави коментар