Kad je klijent veoma radoznao


„Ne treba da se brines ako ti se postavi vise razlicitih pitanja pod istim ascendentom“  Sahl bin Bisr

Postoji vise mogucih pristupa u ovakvim slucajevima.

I Prvo se pitanje tumaci na osnovu ascendenta, drugome pripada MC, trecem 11. polje, cetvrtom 5. polje, petom 7. polje, sestom IC i sedmom 9. polje. Ova tehnika je inspirisana Dorotejevom podjelom polja po ‘superiornosti’; polja/znaci koji ne aspektuju ascendent su eliminisani, a 3. je takodje izostavljeno kao najinferiornije, buduci da se radi o slabom sekstilu ispod zemlje.

II Prvo se pitanje tumaci iz ascendenta, drugo iz 2. polja, trece iz 3. polja i tako redom, u skladu sa brojem pitanja.

III Prvo se pitanje tumaci na osnovu prve MO aplikacije, drugo na osnovu druge, itd. Ovu varijantu specificno pominje i objasanjva Sahl ( O pitanjima).

IV Prvo pitanje se tumaci na osnovu vladara prvog sata, drugo na osnovu drugog, itd.

Buduci da su u varijantama I i II ASC/njegov vladar zauzeti kao signifikatori prvog pitanja, MO  postaje signifikator osobe koja pitanje postavlja isto kao u verziji III, dok jedino IV varijanta dozvoljava upotrebu MO/ASC i njegovog vladara u klasicnom smislu.

Desava se da klijent zaista bude ophrvan sa vise razlicitih problema (mada je malo vjerovatno da ce imati 7 ili 8 pitanja) pa evo nacina da mu se izadje u susret mada takvu praksu ne treba ohrabrivati buduci da horarna astrologija najbolje funkcionise kad treba dati odgovor na jedno precizno i jasno sroceno pitanje koje zaista opterecuje/brine.

Sahl takodje razmatra i situacije koja podrazumjevaju pitanje izbora izmedju nekoliko opcija – npr. dvije ili tri stvari, koja je od njih vrijednija, ili koja je prava ili lazna. Zatim o razlicitim glasinama, koja je istinita a koja lazna, ili koja ce se od navedenih stvari realizovati, a koja ne. Tu spadaju i pitanja o tome koja ce od dvije/tri zivotinje pobijediti [konji u trkama] ili o ljudima, koji od njih ce uspjeti u svom naumu i sl.

Tumacenje primarno podrazumjeva analizu pozicije/stanja vladara ASC i ukoliko se nalazi na nekom od uglova, u recepciji i neostecen je (pod zracima SU, retrogradan, u padu, pod udarom malefika) stvar koja je navedena prva je vrednija/bolja i bice realizovana. Ukoliko je ostecen na nekom od uglova, treba prosuditi suprotno tj. bice ponistena nakon perfekcije.

Ukoliko je vladar ASC u nekom od sljedujucih polja koja aspektiraju ASC (XI i V) neostecen i u recepciji, druga opcija je bolja/bice realizovana; ukoliko je ostecen, opet dolazi do ponistenja nakon realizacije.

A ako je vladar ASC kadentan ali neostecen i u recepciji, [potencijalna] treca opcija je bolja/bice ostvarena.

Po ugledu na Masha’allaha, Sahl u ovim analizama daje prednost vladaru ASC ukoliko aspektira svoj domicil [kod ugaonih polja to je ionako uvijek slucaj] a ako ne, onda se primarno okrecemo MO i to su naravno one situacije kada se vladar ASC nadje u sukcedentnom VIII/II  ili u VI/XII kadentnom polju iako je svjedocanstvo MO uvijek bitno i treba se uzeti u obzir.

Gvido Bonati predstavlja nesto drugaciji metod koja podrazumjeva vise pitanja na istu temu i pri tome se primarno oslanja na triplicitetne vladare. Daje primjer pitanja o izboru izmedju tri kandidatkinje za brak gdje je ascendent u Ar i shodno tome, VII polje u Li. Prvi triplicitetni vladar vazdusnih znakova u dnevnoj karti je SA, drugi je ME [redoslijed se obrce za nocnu] a treci JU pri cemu se prva imenovana zena dodjeljuje prvom,druga drugom a treca trecem triplicitetnom vladaru i onda se prosudjuje na osnovu njihovog stanja te vrste odnosa sa vladarom ascendenta/MO koja je bolji izbor i s kojom ce se zapravo brak i sklopiti. Ukoliko su samo dvije zene u pitanju, upotrebila bi se prva dva triplicitetna vladara. U slucaju cetiri opcije, prva je predstavljena vladarom znaka a ostale su pod jurisdikcijom triplicitetnih vladara; pet pitanja bi u pomoc pozvala i eventualnog vladara egzaltacije…

Ovakav pristup ima odredjene nedostatke [nema „savrsenog“ metoda!] jer u slucajevima da se pitanje odnosi na neku od signifikacija VII polja a na ascendentu je zemljani ili vodeni znak, dolazi do preklapanja signifikatora I i VII polja. Npr, u slucaju Sco na ascendentu, osobu predstavlja MA/MO dok su triplicitetni vladari tri potencijalne partnerke VE, MO i MA – teoretski, samo VE i MO se mogu dodijeliti zenama jer je MA vec zauzet. Bonati u takvim slucajevima savjetuje da se u obzir uzme egzaltirani vladar, ukoliko postoji [u ovom slucaju opet MO!] a ako ne moze on, onda vladar termina na vrhu 7. polja. Ako je to opet VE…pretpostavljam, mada on to ne navodi, da se tada moze preci i na planet koji je eventualno postavljen u VII polju, jer je to jedna od astroloskih konstanti – planet u polju predmeta pitanja [ili na ascendentu] uvijek ima bitnu ulogu ko-signifikatora, narocito ukolio ima bilo kakav esencijalni autoritet na svojoj poziciji, u sta se ubraja i radovanje planeta – SA u XII, JU u XI, MA u VI, SU u IX, VE u V, ME u I i MO u III.

О Cor Scorpii

I'm a devoted, passionate student and practitioner of classical astrology
Овај унос је објављен под horarna astrologija, principi&tehnike и означен са , , , , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s