O recepciji


Masha’allah bin Athari je u 8. vijeku ovako naslovio jednu svoju omanju knjigu i ona je, gledajuci iz danasnje perspektive, postala jedno od najvaznijih i najuticajnijih djela ranog arapskog perioda tradicionalne astrologije. Nije pretjerano reci da je“prava“srednjevjekovna astrologija zapravo pocela sa Masha’allahom i njegovim savremenicima.

Masha'allahOvaj iznimno vazan astroloski koncept je danas na zalost cesto pogresno shvacen buduci da su ga neki moderni, popularni astro-ucitelji iz samo njima znanih razloga iskrivljeno i nepotpuno predstavili. Od prostog i krajnje astro-logicnog koncepta nastala je komplikovana, zamrsena papazjanija koja stvara konfuziju i nepotreban razdor medju onima koji su se opredjelili da se vrate korijenima i uce klasicnu, pravu astrologiju. Nedostatkom pravih informacija po pitanju recepcija primarno su pogodjeni oni, koji su imali/imaju pristupa jedino knjigama vec pomenutih modernih autora i za izvorna djela koja se ovom tematikom bave ili nece da znaju, ili nemaju mogucnosti da ih nabave/citaju.

Namjera mi je da ovim tekstom ponovo predstavim ideju recepcije u njenom izvornom obliku i prikazem razloge zbog  kojih ona postaje neophodan sastojak u ispravnom tumacenju horoskopa bilo koje vrste – kazem, ponovo jer sam slican ali mnogo veci tekst koji se bavi i recepcijom i aspektualnim odnosima planeta napisao prije par godina 

http://www.natasakaralic.com/tekstovi/pdf/recepcije_i_aspekti.pdf

Recepcija nastaje kad se [brzi] planet  spaja sa drugim planetom [sporijim] iz domicila toga drugog [sporijeg] planeta ili iz njegove egzaltacije ili termina, ili iz njegovog tripliciteta ili lica. Ili, kad se [brzi] planet  spaja s drugim [sporijim] a primaoc aplikacije [sporiji] je u domicilu toga [brzeg] planeta ili u nekom od ostalih njegovih dostojanstava koje smo vec pomenuli. I jaca od ovih ce biti recepcija po vladaru domicila ili egzaltacije. Ipak, ako je konjunkcija [aspekt]  samo sa vladarom termina ili vladarom tripliciteta ili vladarom lica, recepcija ce biti slaba osim ako su vladari termina i tripliciteta zdruzeni, ili [vladari] termina i lica, ili tripliciteta i lica; jer tada ce to biti savrsena recepcija  Abu Ma’shar

Dakle, vidimo da definicija klasicne recepcije ukazuje na to da ona moze da ide u oba smjera – a) moze da je pruza sporiji planet brzem,aplicirajucem planetu b) brzi, aplicirajuci planet moze da daje recepciju sporijem planetu. Zamislimo situaciju gdje su Saturn i Merkur signifikatori.

U prvom slucaju, Merkur je u Vodoliji i aplicira  Saturnu u Vagi. Buduci da je Vodolija domicil/triplicitet Saturna, Saturn daje recepciju Merkuru. U drugom slucaju, recimo da je Saturn u Blizancima a Merkur u Vodoliji. Merkur kao brzi planet aplicira ka Saturnu i prima ga u svoj domicil/triplicitet, dok njega Saturn istovremeno prima u svoj domicil/triplicitet (uzajamna recepcija).

Ali sta konkretno podrazumjeva recepcija, koje nam informacije moze pruziti u tumacenju?

Odgovor na ova pitanja je najlogicnije i najispravnije traziti na izvoristu ideje. Arapska rijec za recepciju je izvedena od glagola koji obuhvata slijedeca znacenja:

1) prihvatiti ili primiti nesto ili nekoga (ukljucujuci apstraktne stvari kao sto su molbe/zahtjevi), narocito na prijateljski ili gostoprimljiv nacin

2) pristati/sloziti se, popustiti/prepustiti se ili saglasiti se s necim/nekim

3 )garantovati/jamciti za nekoga

4) stajati nasuprot necega/nekoga; suocavanje/susretanje/sastajanje; prijem(audijencija)

5) prici blizu necega/nekoga, obracajuci paznju i pokazujuci interesovanje; rado/posveceno se latiti nekog zadatka/posla

6) poljubiti

7) okrenuti se licem prema necemu/nekome; primiti posjetioca/gosta

Ova znacenja imaju najvise smisla u kontekstu vec navedene, striktnije definicije recepcije (postoje i drugi vidovi o kojima ce biti rijeci kasnije) koja podrazumjeva aplicirajuci aspekt izmedju dva planeta od kojih je jedan dispozitor drugome ili su uzajamni dispozitori.

Prva i najvaznija funkcija recepcije je garancija realizacije stvari.

Recepcija uzrokuje realizaciju stvari, tako da se ni na koji nacin ne moze dogoditi da se ne ostvare – bilo da su odgodjene/kasne ili ce se ubrzo odigrati pri cemu uglovi pozuruju/ubrzavaju stvari, i ojacavaju/ucvrscuju ih, a domicili koji slijede uglove su korisni; kadentni [domicili] ih usporavaju/zadrzavaju i odlazu. Ali recepcija se ne moze pretvoriti u nista, cak iako se neki vremenski period isprijeci do ostvarenja [po zapovijesti Bozijoj] Masha’allah

Uopsteno govoreci, primljeni benefici donose jos vece dobro, dok takvi  malefici manje stete/ometaju. Recepcija uklanja zlo iz neke situacije tako da je planet tj. signifikator neke osobe u stanju da lakse podnosi vlastite probleme. Ovo omogucava cinjenica  da  je primljenom planetu dozvoljeno da bude ono sto jest tj.  da efektivno proizvede/ispolji vlastite signifikacije, uprkos eventualno losim/nepovoljnim uslovima u kojima se nalazi. Tako npr. u pitanjima o bolesti/smrti, ako vladara ascendenta prima vladar 8. polja, osoba ce prezivjeti. Iako bi ovaj aspekt uobicajeno predstavljao klasican primjer perfekcije, tj. smrti, u ovakvim slucajevima vladar ascendenta ima dozvolu da proizvede vlastitu signifikaciju – zivot. Isto tako, ukoliko vladar ascendenta prima vladara 8. polja, onda iako je vladaru 8. dozvoljeno da proizvede smrt/povredu, prijateljstvo/naklonost i beneficne kvalitete date recepcijom nece dozvoliti smrt osobe.

Recepcija takodje podrazumjeva i neke moralne kvalitete. Perfekcija aspekta sa recepcijom dodaje postovanje a planete u uzajamnoj recepciji ce se izmiriti, cak iako (uprkos toga sto) je aspekt medju njima tezak/napet – one ce imati obostrano dobre namjere i pokazace popustljivost/pomirljivost; radost i sigurnost prate signifikacije primljenog planeta a on ima i saveznike. Prisutni su istina i znanje/(pre)poznavanje; potpuna recepcija domicilom/egzaltacijom ukazuje na istinoljubive namjere, ali odsustvo recepcije moze ukazati na nedostatak (pre)poznavanja, prisnosti ili razumjevanja. Recepcija moze ukloniti  sramotu u losoj situaciji ili dati (po)cast u neutralnoj. A u slucajevima gdje je lider sklonjen sa vladarske pozicije, ukoliko je njegov signifikator primljen (cak iako je peregrin – hodocasnik/stranac) to oznacava njegov povratak kuci.

Uzevsi sve navedeno u obzir, moze se zakljuciti da recepcija u osnovi oznacava alternativno sjediste – to je vid podrske koji ne zavisi od sopstvenog vlasnistva i odgovornosti. Za razliku od boravka u sopstvenom domicilu, gdje se moze osloniti na sebe, primljeni/prihvaceni planet ima nekog drugog ko mu pomaze i cijeni/postuje ga; to je kao da neko drugi za njega garantuje/jamci. Ovaj pojam alternativnog doma moze dobro objasniti zasto primljene planete uzivaju u radosti i sigurnosti, pouzdano realizuju stvari (jer imaju potporu), simbolizuju povezanost sa kucom/vracanje kuci, prati ih  (po)cast umjesto sramote, imaju saveznike,istinoljubive namjere su prisutne (pruza im se povjerenje) i imaju miroljubive odnose sa njihovim dispozitorima.

U ovom kontekstu zanimljiva je tvrdnja da primljeni malefici ometaju/ostecuju manje. Moglo bi se postaviti pitanje opravdanosti ovakve ideje – zar ne bi trebali biti u stanju da nanesu vise stete, buduci da imaju podrsku pri izrazavanju vlastitih signifikacija? Ovo se moze bolje razumjeti ukoliko se prisjetimo prirode srednjevjekovnih feudalnih odnosa, u kojima je i Masha’allah zivio. U to vrijeme, vezanost/privrzenost za gospodara ili neki drugi insitucionalni autoritet (sa svojim moralnim i legalnim standardima ophodjenja/ponasanja) predstavljala je vazan nacin legitimisanja sopstvene licnosti kao stabilne, lojalne i pouzdane. Moderna ideja neprivrzene individue koja zivi sama za sebe bi djelovala cudno i sumnjivo covjeku srednjeg vijeka. Ukoliko zamislimo razliku izmedju ratnika nevezanog za bilo kakvu stabilnu svrhu/cilj (sto ga cini nepredvidivim/opasnim) i onoga koji je postao „pripitomljen“ i disciplinovan sluzbom gospodaru, mozemo vidjeti istinitost tvrdnje da primljen malefik nanosi manje stete nego onaj koji to nije.

О Cor Scorpii

I'm a devoted, passionate student and practitioner of classical astrology
Овај унос је објављен под principi&tehnike и означен са , , , . Забележите сталну везу.

2 реаговања на O recepciji

 1. Ana каже:

  Meni se čini kao da je okej i jednostrana recepcija, za datu oblast, jer okaneta koja je primljena ki deluje kao radnik kojiće primiti adekvatnu platu za dobro idrađen posao. Gde u suštini dobijaju i radnik i gazda. Iako raznih teorija ima o recepcijama, da baš zbunjuju. Ko koga voli, ko ne…

  • Cor Scorpii каже:

   Постоји само једна исправна теорија о рецепцијама и она је представљена у овом тексту који је настао на основу проучавања древних извора.
   Ако се пажљиво прочита текст, све постаје савршено јасно и нема мјеста збуњености.
   Поздрав

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s